06: Lithophane Maker

Een Lithophane maken van een foto, dat kan met de Lithophane app.

Handleiding

Een Lithophane is een leuke toepassingen van de 3D printer. Bij Ingegno hebben we er al enkele gemaakt, en willen we het eenvoudiger maken voor anderen om er een te ontwerpen. We plannen een activiteit hierrond, maar eerst hebben we enkele apps nodig om het ontwerp proces zo eenvoudig mogelijk te houden.

IMG_20150111_211700_v1

IMG_20150111_211802_v1

Het belangrijkste is de lithophane berekenen op basis van een foto. We hebben hiertoe een webapp gemaakt die vanaf vandaag beschikbaar is via ingeno: de ingegno lithophane ontwerper.

De handleiding is als volgt:

  1. Neem een foto met goede lichtverhoudingen. Heldere achtergrond, goed contrast
  2. Snij de foto bij met een fotobewerker tot de verhoudingen die je wil. Je kan dit ook met een online tool: menu: Basis->Snijden
  3. Sleep nu je foto op de drop regio van de de ingegno lithophane ontwerper. Klik op de foto zodra hij verschijnt om een lithophane aan te maken. Wijzig de instellingen zoals gewenst om een mooie lithophane te krijgen.
  4. Eindig door de STL van je lithophane down te loaden. Deze STL kun je op elke 3D printer laten afdrukken. Heb je geen 3D printer? Je kan altijd ons, de Creatieve STEM of een makerspace contacteren om hem te laten drukken!

Veel succes! Wil je weten hoe de app in elkaar zit? De source code vind je op github.