07: Lasercutten

Lasercutten laat je toe om ontwerpen uit te snijden uit vlakke platen hout, kunstof, textiel en meer. Voor lasercutten maken we voornamelijk gebruik van Inkscape, wat je gratis kunt downloaden en gebruiken. Alle programma’s die svg bestanden kunnen maken kunnen evenwel gebruikt worden. Ook sommige types van pdf bestanden kunnen gebruikt worden.

Belangrijkste Apps geschikt voor STEM onderwijs:

  1. Inkscape is de standaard. Je installeert het op Windows/Linux/Mac, en je kan beginnen ontwerpen. Zie onze handleiding hieronder.
  2. Je kan ook in je browser svg tekeningen maken. Dit met SVG-edit. We werken aan een handleiding.

    svgedit

    Om een SVG te exporteren, klik je in de toolbar op het SVG symbool. Kopieer de SVG code, en paste ze in een leeg tekstbestand, welke je opslaat als een bestand met extensie .svg, bv tekening.svg. Dit kun je dan openen in Inkscape om verder mee te werken.

  3. Kun je al 3D ontwerpen met Tinkercad? Je kan Tinkercad ook gebruiken om svg bestanden te maken, geschikt voor de lasercutter. Waar je werkvlak is wordt een omtrek van je tekening gemaakt in een svg bestand, zorg dus dat je 3D object doorsneden wordt door het werkvlak.

    In Tinkercad, kies linksboven Design–>Download for 3D printing, en kies dan Download for lasercutter, .svg bestand. De kwaliteit is niet altijd super, vaak is enige opkuis nodig in Inkscape om een goed ontwerp te hebben.

Handleiding

Inkscape

Ontwerpen maken voor de lasercutter kun je leren! Onze handleiding juwelen maken opgesteld door Eline Nobels helpt je een heel eind op weg!