De Prusa i3 printer en CURA

Cura is een populair programma om 3D objecten klaar te maken voor je 3D printer. Wij gebruiken Cura bij Ingegno voor onze Prusa i3 printers.

Stap 1: Cura

Cura is ontwikkeld door Ultimaker, een Nederlands bedrijf van 3D printers. Cura is open source, iedereen kan dus helpen het beter te maken.

Je kan Cura installeren van de Ultimaker website: Cura downloadpagina. Volgende handleiding is gemaakt op basis van versie 15.01.

Stap 2: Printer toevoegen

Zodra je Cura voor het eerst opstart kun je een machine toevoegen. De Prusa i3 zit er nog niet in, kies dus Custom/Andere-> Reprap (Marlin/Sprinter). Je kan ook manueel een machine toevoegen via menu Machine->Add Machine. Wijzig de naam naar Prusa i3 PLA 3mm, Prusa i3 ABS 3mm of Prusa i3 ABS 1.75 mm. Of maak 3 keer de printer, telkens voor een type filament

Het is belangrijk dat je de instellingen van de printer goed controleert. Ga daarom naar menu Machine->Machine Settings, en controleer dat volgende je settings zijn voor de vertex:

 • Machine settings
  • E-steps : 0
  • Max width (mm) : 185 mm
  • Max depth (mm) : 185
  • Max heighh (mm) : 190
  • Extruder count : 1
  • Heated bed : Yes
  • Machine center 0,0: No
  • Build area shape : Square
  • GCode flavor : RepRap (Marlin/Sprinter)
 • Printer head size
  • towards xmin : 40
  • towards ymin : 40
  • towards xmax : 40
  • towards ymax : 40
  • printer gantry height : 40
 • Com
  • Serial Port: AUTO
  • Baudrate : AUTO

Stap 3: Het printprofiel

Cura weet nu welke printer je hebt, maar je hebt nog een profiel nodig die aanduidt hoe hij een object moet klaarstomen voor je printer. Dit doe je door het correcte profiel te laden. We stellen drie profielen ter beschikking: een voor 3mm pla plastiek, en een voor 3mm abs plastiek en een voor 1.75mm abs plastiek. Controleer je plastiek. Merk op dat eigen gekocht plastiek licht andere instellingen kan nodig hebben om goed te printen. Er zullen ook steeds kleine wijzigingen nodig zijn afhankelijk van wat je print!

Profielen:

 1. 3mm pla plastiek: Prusai3PLA3mm_ini. Sla op als prusai3_3mmpla.ini op je harde schijf.
 2. 3mm abs plastiek: Prusai3ABS3mm_ini. Sla op als prusai3_3mmabs.ini op je harde schijf.
 3. 1.75mm abs plastiek: Prusai3ABS175mm_ini. Sla op als prusai3_175abs.ini op je harde schijf.

Je dient het juiste profiel te laden via menu File->Open Profile
CURA_load_profile

Bovenstaande zijn de laatste versies van de profielen. We passen deze af en toe aan voor optimaal printen met onze printers. Had je goede resultaten met een van onze vroegere profielen en wil je die opnieuw proberen? Je vindt ze hier:

 1. xx

Stap 4: Model klaarmaken voor printen

Om een object te printen heb je een STL file van dat object nodig. Verschillende programma’s zijn beschikbaar om dit te doen: Tinkercad (handleiding), Sketch-Up, …, Ingegno heeft ook enkele toffe apps die 3D objecten maken.

Laad je model (Menu File-> Load Model, of de knop op het werkvlak). Cura zal onmiddellijk het model klaarmaken om te drukken, en je laten weten hoeveel meter filament je nodig hebt en hoe lang het zal duren. Je kan nog enkele wijzigingen doen aan het model door het te selecteren via de knoppen onderaan de canvas: roteren, herschalen en spiegelen.

Je kan ook enkele instellingen wijzigen om een print beter te doen slagen. Vaak worden volgende aangepast:

 1. Laag hoogte: 0.2 mm als normale setting, 0.105 als extra fijne setting
 2. Vulling of Fill Density (%). Gebruik 10% om vlug te printen, en 80% voor stukken die stevig moeten zijn.
 3. Support. Indien je model support nodig heeft, dien je dit aan te zetten. Voor ABS met groot grondvlak, print met een brim
 4. Print snelheid. Verlaag de snelheid om preciezer te werken. Standaard 30-40mm/s. Ga niet vlugger!

Controleer ook de onderste en bovenste laag van je model via View Mode->Layers in de rechterbovenhoek. Bij problemen met de STL kunnen de lagen verkeerd komen. Gebruik dan een herstelservice. Wij gebruiken de netfabb cloud service (een Microsoft account aanmaken indien je dat nog niet hebt).

Stap 5: Printen

Om te printen sla je de gcode van Cura (=een beschrijving van de lagen) op op de SD-kaart van de printer indien deze een SD-kaart. Als je printer niet geconnecteerd is aan je computer zal deze optie als een icoon met SD erin op de canvas staan. Anders gebruik je menu File->Save Gcode. Je kan vanuit Cura printen naar de printer als hij aan je computer hangt via een USB kabel. We raden dit af indien niet nodig. Probeer steeds de SD-kaart te gebruiken: Je PC blijft beschikbaar voor andere doeleinden, en een communicatiefout (bv slaapstand van je laptop) kan de print niet kapotmaken.

Voor de printer zonder SD-kaart kun je niet anders dan vanuit Cura rechtstreeks printen. Connecteer de USB kabel aan je computer. Je zou in Cura het symbool voor printen moeten zien verschijnen. Klik erop. Cura probeert te connecteren. Zodra dit gelukt is, kun je op de print knop drukken. Sluit dit venster na een print en herbegin voor een andere print.

Indien je print via SD-kaart dien je in menu van de printer ‘Print from SD-Card’ te selecteren, naar je ontwerp te scrollen, en dan door te drukken de print te starten.

De printer zou nu moeten beginnen met opwarmen, waarna hij je object print. Bij problemen kun je de print stoppen via het LCD scherm.

Stap 6: Print losmaken

Je print is gedaan. Een belangrijke stap volgt nog: je print losmaken. We printen op Buildtak, welke heel erg aan je print plakt. Je gebruikt een dunne spatel zonder hoeken om je print te verwijderen. Bij PLA wacht je best enkele minuten. Koud pla zal eenvoudiger loskomen. Merk op dat je de glazen plaat uit de printer kunt nemen om op een tafel te werken met je spatel.

Indien de Buildtak laag kapot is zul je hem moeten vervangen. Plaats je objecten op verschillende plaatsen van het platform (waar er nog geen beschadiging is) om de levensduur van je printer te verlengen.

Stap 7: Schoonmaken

Je kan schuurpapier gebruiken om je print gladder te maken. Print je in ABS dan kun je ook aceton gebruiken (zoek in google op “aceton vapor smoothing”).

Veel plezier met je print.

Comments are closed.