De Wanhao Duplicator printer en CURA

Cura is een populair programma om 3D objecten klaar te maken voor je 3D printer. Wij gebruiken Cura bij Ingegno voor onze printers.

Stap 1: Cura 2.3.1

Cura is ontwikkeld door Ultimaker, een Nederlands bedrijf van 3D printers. Cura is open source, iedereen kan dus helpen het beter te maken.

Je kan Cura installeren van de Ultimaker website: Cura downloadpagina. Voor linux Ubuntu gebruikers, volg de instructies van de ppa.

Volgende handleiding is gemaakt op basis van versie 2.3.1

Stap 2: Printer toevoegen

Zodra je Cura voor het eerst opstart kun je een machine toevoegen. De Wanhao Duplicator zit er nog niet in, kies dus Custom-> Custom FDM printer. Geef onderaan het scherm de naam: Wanhao Duplicator
Je kan ook manueel een machine toevoegen via menu Settings->Printer->Manage Printers… en dan Add selecteren, wat de wizard opstart om een printer toe te voegen.

Het is belangrijk dat je de instellingen van de printer aanpast en goed controleert. Ga daarom naar menu Settings->Printer->Manage Printers…, selecteer je printer, en druk op de knop Machine Settings, en controleer dat volgende je settings zijn voor de Wanhao Duplicator:

De settings zijn:

 • width (mm): 200
 • depth (mm): 200
 • height (mm): 200
 • heated bed : YES
 • Machine center 0,0: NO
 • Gcode Flavor: Reprap (Marlin/Sprinter)
 • Nozzle Size: 0.4
 • Start Gcode:
  ;Basic settings: Layer height: {layer_height} Walls: {wall_thickness} Fill: {infill_sparse_density}
  ;Print time: {print_time}
  ;Filament used: {filament_amount}m {filament_weight}g
  ;Filament cost: {filament_cost}
  G21 ;metric values
  G90 ;absolute positioning
  M82 ;set extruder to absolute mode
  M107 ;start with the fan off
  G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops
  G28 Z0 ;move Z to min endstops
  G1 Z15.0 F{speed_travel} ;move the platform down 15mm
  G92 E0 ;zero the extruded length
  G1 F140 E30 ;extrude 3mm of feed stock
  G1 X20 Y0 F140 E30
  G92 E0 ;zero the extruded length again
  G1 F{speed_travel}
  ;Put printing message on LCD screen
  M117 Printing...
 • End Gcode:
  M104 S0 ;extruder heater off
  M140 S0 ;heated bed heater off (if you have it)
  G91 ;relative positioning
  G1 E-1 F300 ;retract the filament a bit before lifting the nozzle, to release some of the pressure
  G1 Z+0.5 E-5 X-20 Y-20 F{speed_travel} ;move Z up a bit and retract filament even more
  G28 X0 Y0 ;move X/Y to min endstops, so the head is out of the way
  M84 ;steppers off
  G90 ;absolute positioning
  ;{profile_string}

Stap 3: Het Materiaal

De Duplicator gebruikt PLA of ABS plastiek van 1.75 mm. Je dient dit materiaal toe voegen. Klik op Material–> Manage Materials…. Selecteer generiek materiaal PLA, en klik op Duplicate om een dubbel te maken. Selecteer de gemaakte dubbel, en druk op Edit. Geef het materiaal volgende eigenschappen:

 • Name: PLA175
 • Brand: Wanhao
 • Diameter: 1.75
 • Print Temp: 210
 • Build Plate Temperature: 0

Then add also ABS:

 • Name: ABS175
 • Brand: Wanhao
 • Diameter: 1.75
 • Print Temp: 230
 • Build Plate Temperature: 90

De materiaalsettings zien er nu zo uit:
TODO

Controleer je plastiek. Merk op dat eigen gekocht plastiek licht andere instellingen kan nodig hebben om goed te printen!

Stap 4: Het printprofiel

Cura weet nu welke printer je hebt, maar je hebt nog een profiel nodig die aanduidt hoe hij een object moet klaarstomen voor je printer. Dit doe je door het correcte profiel te laden. We stellen een profiel beschikbaar hier die voor ons werkt:

 1. pla plastiek: In de gedeelde Google Drive folder, download wanhao_dub_pla.curaprofile.
 2. abs plastiek: In de gedeelde Google Drive folder, download wanhao_dub_abs.curaprofile.

Je dient het juiste profiel te laden via knop Profile->Manage Profile … en dan Import selecteren en het abs en pla profile opladen.

Stap 5: Selecteer juiste Printer, materiaal en profiel

Selecteer nu in de interface rechts boven je wanhao duplicator printer, het PLA175 materiaal of ABS175 materiaal en het bijhorende profiel.

Stap 6: Model klaarmaken voor printen

Om een object te printen heb je een STL file van dat object nodig. Verschillende programma’s zijn beschikbaar om dit te doen: Tinkercad (handleiding), Sketch-Up, …, Ingegno heeft ook enkele toffe apps die 3D objecten maken.

Laad je model (Menu File-> Open File, of de knop op het werkvlak). Cura zal onmiddellijk het model klaarmaken om te drukken, en je laten weten hoeveel meter filament je nodig hebt en hoe lang het zal duren. Je kan nog enkele wijzigingen doen aan het model door het te selecteren via de knoppen links van de canvas: roteren, herschalen en spiegelen.

Je kan ook enkele instellingen wijzigen om een print beter te doen slagen. Je doet dit door in het rechtervlak Custom aan te klikken en dan wijzigingen aan het profiel in te stellen.
cura2_3__2

Vaak worden volgende aangepast:

 1. Quality: Laag hoogte: 0.2 mm als normale setting, 0.105 als extra fijne setting
 2. Infill: Vulling of Fill Density (%). Gebruik 10% om vlug te printen, en 80% voor stukken die stevig moeten zijn.
 3. Support. Indien je model support nodig heeft, dien je dit aan te zetten.
 4. Build Plate Adhesion. Indien je model niet veel aan het platform plakt, dien je voor extra adhesie te zorgen. Kies bv een brim of een raft, ipv enkel een skirt (kleine omtrek van je print die ervoor zorgt dat materiaal goed klaar is voor het drukken).
 5. Speed: Print snelheid. Verlaag de snelheid om preciezer te werken. Standaard 45mm/s. Ga niet vlugger!

Controleer ook de onderste en bovenste laag van je model via View Mode->Layers in de linkerbalk onderaan. Bij problemen met de STL kunnen de lagen verkeerd komen. Gebruik dan een herstelservice. Wij gebruiken de netfabb cloud service (een Microsoft account aanmaken indien je dat nog niet hebt).

Stap 7: Printen

Om te printen sla je de gcode van Cura (=een beschrijving van de lagen) op op de SD-kaart van de printer. Als je printer niet geconnecteerd is aan je computer zal deze optie als een icoon met SD erin op de canvas staan. Anders gebruik je menu File->Save All -> Save to file. Je kan vanuit Cura printen naar de printer als hij aan je computer hangt via een USB kabel. We raden dit evenwel af. Probeer steeds de SD-kaart te gebruiken: Je PC blijft beschikbaar voor andere doeleinden, en een communicatiefout (bv slaapstand van je laptop, cura die herstart) kan de print niet kapotmaken.

Stop de SD kaart in de gleuf aan de voorkant van de printer. Gebruik de draaiknop om printen te seleteren, en dan de gcode die op het kaartje staat.
De printer zou nu moeten beginnen met opwarmen, waarna hij je object print. Bij problemen kun je de print stoppen via het LCD scherm.

Stap 7: Print losmaken

Je print is gedaan. Een belangrijke stap volgt nog: je print losmaken. De Duplicator print op Buildtak, welke heel erg aan je print plakt, of op een glazen spiegel welke ingespoten wordt met haarlak vooraf. Je gebruikt een dunne spatel zonder hoeken om je print te verwijderen. Bij PLA wacht je best enkele minuten. Koud pla zal eenvoudiger loskomen. Merk op dat je de glazen plaat uit de printer kunt nemen om op een tafel te werken met je spatel.

Indien de Buildtak laag kapot is zul je hem moeten vervangen. Plaats je objecten op verschillende plaatsen van het platform (waar er nog geen beschadiging is) om de levensduur van je printer te verlengen.

Stap 8: Schoonmaken

Je kan schuurpapier gebruiken om je print gladder te maken. Print je in ABS dan kun je ook aceton gebruiken (zoek in google op “aceton vapor smoothing”).

Veel plezier met je print.